torsdag 31 maj 2012

"Löparmodellat" hela kvällen...

... i ett regnigt Stockholm! Fram och tillbaka, fram och tillbaka. Man kan nästan se kvällen som ett träningspass! Nu är jag vrål-hungrig, ni ska få veta mer! ;-)
Så länge så delar jag med mig av lite innan- marathon-tips som jag slängde ihop tidigare idag!
Så här laddar jag inför marathon
  • De sista dagarna innan loppet vilar jag alltid. Tar bara lättare promenader. Träningen ska vid det här laget redan vara gjord. Vilan gör bara gott!
  • Jag brukar ha med mig ett par energi-gel. De börjar jag ta ganska tidigt under loppet. Jag har en plan för när jag ska ta dem. Dels för att det är synd om man redan har hunnit bli trött men även för att dela upp loppet mentalt.
  • Jag dricker lite extra vatten dagen innan. Inga kopiösa mängder. Det kan ha motsatt effekt. För att göra det hela lite ”roligare” dricker jag resorb(vätskeersättning) och kokosvatten.
  • Jag laddar MP3 spelaren med bra peppande musik. Jag kör musikfritt fram till 3 mil resten med musik. Det blir ett bra del- mål!
  • Tävlingskläderna har jag framlagda och klara dagen innan. Strumporna är extra viktiga. Det måste vara löparstrumpor som ger bra fäste i skon och som minskar risken för skav.
  • På tävlingsdagen ser jag till att vara på plats i god tid. Då insuper jag stämningen och undviker att känna mig stressad. Det räcker med den nervositet som man har ändå  inför ett marathon…
  • Jag blir inte stressad över att benen känns tunga de första kilometrarna, det är HELT normalt!! Dels för att man känner efter lite extra just då men även för att man ofta inte värmer upp på samma sätt som inför kortare lopp.
  • Tänk inte på hur långt du ska springa hela tiden. Dela upp loppet mentalt med att till exempel engagera din familj och dina vänner. Bestäm innan vart de ska stå, så att du har det att se framemot. Om de kan sticka till dig någon gel eller vätska så är det toppen!
Foto: Att tänka på någon särskild lycklig löpar-upplevelse kan också peppa en vid en eventuell svacka! Försök att minnas känslor eller tankar som du hade vid just det specifika tillfället! Bilden får tala om vart jag ofta drömmer mig bort! ;-)

    Det är såklart roligt att springa ett marathon. En löparfest utan dess like. Man har tränat   länge och nu är man framme vid målet! Det är inte för inte som många springer marathonlopp om och om igen! Men att få tillfälliga svackor under ett långt lopp är inte ovanligt, då gäller det att hantera det på bästa sätt! Här är mina mentala tips! :-)
  • Tänk att du är förbered. Tänk på hur mycket du lagt ner på förberedning och träning. Är du inte jätte väl förberedd/ eller inte känner dig i form men ska springa ändå så tänk istället , jag gör mitt bästa, jag har inget att förlora! ;-)
  • Tänk att du har kontroll över situationen! Att känna sig trött eller att få en svacka är en helt naturlig känsla under ett marathonlopp men låt den inte skrämma dig eller få dig att tänka negativt, tänk istället:, "jag låter mig inte knäckas av motgångar"
  • Och det tredje, Tänk aldrig att den som springer brevid dig är starkare än du! Ta hjälp av varann, säg något uppmuntrande till "grannen" brevid dig på loppet istället. Det får ni båda två absolut energi av!

6 kommentarer:

Lisa G sa...

De orden var precis vad jag behövde! Tack och stort lycka till imorgon fina Lina!

Anonym sa...

Lycka till! Tack för en inspirerande blogg!

Ann sa...

Superbra tips!! Och idag ska jag minnsann köpa expressen, gud så roligt.
Stort lycka till i morgon nu!

Lina sa...

Lisa: härligt!!:)

Lina sa...

Anonym: tack själv!!

Lina sa...

Ann: Grym du var!! Grattis!!!