onsdag 23 november 2011

Ingen mat på 24 timmar

Nu ska jag prova den där omtalade fastan som "alla" pratar om och som bland annat Jonas Colting förespråkar. Colting menar att vi är fixerade vid mat och ätande i vår kultur och att vi är så vana att äta minst tre till fem gånger om dagen att folk blir helt galna om de av någon anledning missar en måltid eller inte får mat i tid.
Colting skriver bland annat i sin bok "den nakna hälsan!:
"De flesta verkar leva i tron att om man bara så missar en enda måltid så riskerar man att bli allvarligt sjuk och undernärd. Eller i alla fall svimfärdig, svag och helt oförmögen att göra något annat än att i dvala sitta still och tomt titta framför sig!"
Han anser att kortare perioder av fasta, 24 till 36 timmar är bra för kroppen, och att man kan köra det så ofta som en gång i veckan. Visst kan det vara tufft de första gångerna, framförallt för en sockerstyrd person menar Colting.
Dessa sägs vara de fysiska effekterna:
- obefintliga insulinnivåer vilket reglerar aptit och metabolism
- en jämn energinivå under hela dygnet
- fettförbränningen ökar dramatiskt, inte minst under frånvaron av insulin
- viktminskning
– tillväxthormon; hGH, utsöndras i högre grad än annars
- man bryter fixeringen vid mat eller vissa livsmedel
- man lär sig känna igen hunger och aptit och att undvika det rutinmässiga ätandet som görs per automatik oberoende av mättnad.
- matsmältningen får vila och blodflöde dirigeras till andra delar av kroppen
- produktiviteten i övriga livet ökar när ”allt” inte handlar om mat och ätande.

Med mig på tåget har jag ingen mindre än bästa Jonna. :) Vi ska skicka sms till varann under dygnet och peppa (..om det behövs). Jag ska jobba på under dagen, medan lyllot Jonna ska plugga på hemmafronten ;) Nu klockan fem äter vi sista målet, sedan är det vatten, te och svart kaffe som gäller fram till i morgonkväll! Yey!

Bild: Jag o bästa Joniz, fortfarande goa o glaá ;)!

Någon läsare som provat att fasta?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Aldrig provat någon form av fasta. Däremot emot så vart det något liknande under värnplikten för många år sen. Under överlevnads-utbildningen så fick vi inte äta något på ungefär fem dagar (tappa 5 kilo :-)) Viktiga lärdomen därifrån är att efter ungefär 24 h så är glykogen-depåerna(kolhydrater) slut och då börjar kroppen bryta ner muskelmassan med ungefär ett halv kilo om dagen vilket behövs för att kunna bryta ner fett i kroppen. För att slippa muskelnedbrytningen behöver man få i sig ungefär 500 kcal per dygn i protein eller kolhydrater. Jag tycker inte att du ska fasta mer än 24 h åt gången för att det inte ska påverka träningen negativt.

Lina sa...

Anonym: Intressant att höra om dina erfarenheter! :)