tisdag 19 februari 2013

Tips på bra mellanmål! (normbrytande såsom socialt acceptabla) :p

Nu när jag har börjat prioritera min kost igen så lovordade jag häromdagen just mellanmål.
Varför? 
Jo, för att det är vad som krävs för att jag ska äta nyttig och bra mat.
Äter jag mellanmål så blir jag inte panik-hungrig och sugen på sött och annat som kroppen gärna suktar efter vid låga energinivåer. Så egentligen är det ganska lite som jag behöver göra/justera för att kosten ska bli bättre som helhet. För att få till ett bra mellanmål krävs ibland lite extra planering, att man har med sig mellanmål och är förberedd. Jag har förstått att många tycker att det är svårt att veta vad man ska äta till just mellanmål, i synnerhet om man inte har tillgång till någon kyl. Därför tänkte jag nu på morgonkvisten komma med några tips på bra mellanmål som man kan ha med sig och som tål rumstemperatur:
- kokta ägg (behåll skalet på)
- nötter
- avocado
- knäckebröd
- morötter

- en burk cocktail-tomater
- en burk tonfisk
- makrill i tomatsås

Har man kyl så skulle jag lägga till:
- keso
- turkisk/grekisk yoghurt
Frukt kan ju också fungera som mellanmål men jag blir faktiskt sällan nöjd/mätt när jag äter frukt så för mig är det inte ett jättebra alternativ. Tonfisk och makrill funkar väl "sisådär" i vissa lägen... det kan ju kännas rätt olustigt att ha med som snacks på tex tunnelbanan... hehe...Näe ingen hit... men i fika-rummet kanske? Eller i bilen?
Lite samma känsla har jag med faktiskt även med ägg men i en mildare grad ...dvs att det kan kännas lite halvjobbigt av någon anledning att stå och mumsa på ett ägg offentligt?! Lite komiskt egentligen. Jag menar varför är vissa livsmedel okej och andra inte? Och är det något att bry sig om eller borde vi helt enkelt bryta mot vissa sociala normer, som skapar obetydliga regler och förväntningar,  lite oftare? Vad tycker ni? Jag ifrågasätter och reflekterar ofta kring varför man, per automatik, ibland följer vissa förväntade normer eller oskrivna regler. Normer skapas ju för att vi ska kunna upprätthålla en social ordning samtidigt som att det såklart även finns en negativ sida, då de kan bidra till att ogynnsamma sociala system upprätthålls, som till exempel orättvis maktfördelning och förtryck.... eller en liten skitsak som att det är pinsamt att äta ett ägg. :-p 
Jag blir dessutom ofta lite sugen på att bryta mot vissa sociala normer just för att det stör mig om jag bryr mig för mycket om dem. :-) Ojdå... nu håller det här kost-inlägget på att bli något annat... Nu är det snart dags att infinna sig på jobbet! Jag hoppas att ni fick användning av mellanmål-tipsen!
Foto: På sommaren är jordgubbar ett gott och icke normbrytande mellanmål :)
Tipsa gärna tillbaka om det är något supermellanmål som ni tycker att jag har missat! :)
Ha en toppendag!
- Posted using BlogPress from my iPhone

8 kommentarer:

Veronika sa...

Hahahahaha, vad roligt inlägg! Du har helt rätt! Ibland så har man lust att bryta, iallafall om det gäller ett ägg, hahaha. Jag har till största delen arbeta med mest kvinnor. Men arbetade ett par år med mest män, både säljare & de på golvet (receptionist). Vilken social krocka, hahaha. Om vi nu pratar socialt beteende & sociala regler, fniss. Intressant!!!!
Jag trodde först du menade ditt hår när du skrev som överskrift, Sjukt nöjd. Jättefin i håret! Men kul med spinningpasset. Har du pulsen på väggen eller har du egen ulsklocka på alla pass?
Oh, har du oxå vovvar, jag haar precis hittat din blogg=) Vilken ras? Är de med när du tränar ute?
Vilken bra jobbkyl! Med nyttigt alternativ=)
Toppen! Tack för tipsen!!! Goda tips!! Jag älskar kvarg, pumpakärnor, linfrö, solroskärnor, bär + en banan som mellanmål eller del av återhämtningsmat. Jag är dålig på mellisar, så detta var ju bra tips!
Kram kram

Lotta sa...

En banan med jordnötssmör på, mumma! Jordnötssmöret gör att det blir mkt mer mättande (ja och så är det galet gott också). /Lotta

Anonym sa...

Instämmer helt och fullt! Varför känner jag mig åpen när jag bara äter av "påläggen"? Men det är helt okej så länge det ligger på en brödskiva, då är det ingen som höjer på ögonbrynen...:-)
Men andra ord - jag gillar olika pålägg som ostar, korvar, skinka etc som mellanmål. Utan brödet! /Anna

Lina sa...

Veronika: Intressant om det du beskrev på arbetsplatsen! det kan verkligen bli konstigt när man förväntas kunna vissa saker bara för att man är kvinna och samma för männen. Tack för komplimangen om håret. En nackdel med all träning är just det där med håret...känns som om man duschar det lite för ofta än man borde. På spinningen har vi klocka på väggen. Det är en riktigt motivationshöjare! Kvarg var ett bra tips, kör du naturell eller med smak? Rekomenderar du någon särskild sort? Ha en bra kväll!

Lina sa...

Lotta: Banan med jordnötssmör. det måste jag prova.. jag kan tänka mig att jordnötsmöret mättar, bra tips! :)

Lina sa...

Anna: Hahhaha! Ja visst är det lustigt att det "är okej när det ligger på en brödskiva på" Haha... Vem vet... om vi börjar bryta mot dessa normer kanske vi skapar en ny trend? :)

Veronika sa...

Lätt kvarg ICA:s naturell. Jättegod!
Ja, visst blir det att man tvättar håret ofta när man tränar. Jag läste på en stor träningsblogg att hon bara sköljde håret med vatten kanske varje dag efter träning & shamponerade det en gång i veckan. Men det fungerar inte för mig, så jag tar återfuktande produkter hela tiden.
Bra med bloggar, så kan man tipsa varandra!=)

Anonym sa...

Hej! Jag håller på och skriver ett arbete om hälsa och reklam. Det skulle vara till en stor hjälp ifall du kunde svara på några frågor, tar inte mer än 2min. Tackar på förhand.

http://www.surveymonkey.com/s/DP8BV2B