onsdag 14 december 2011

Lchf so far...

Två dagar med superstrikt Lchf har passerat.
 Två dagar är ju jättekort tid men det jag upplevt så här långt är att blodsockret har kännts ganska stabilt och jag har inte varit sugen på något sött.
Träningen igår gick dock inte alls bra. Jag körde pulssspinning och det kändes väldigt tungt. Det kan dock bero på andra faktorer än kosten, tex. trötthet efter helgens 45 kilometare. Det var inte heller min "favorit"-ledare som höll i passet eftersom han var bortrest. Jag hade fel kläder också. Jag brukar alltid spinna i shorts men av någon anledning så var det löpartights som följde med i gymväskan. Det var varmt och oskönt...blä! Så som sagt, om Lchf var boven i dramat eller inte är svårt att svara på.
Jag kan dock inte rå för att jag undrar om jag inte får i mig lite väl mycket kalorier med lchf.
Jag äter när jag känner hunger men "fet kost" gör att dagens kalori-mängd lätt skjuter i höjden. Det känns konstigt, annorlunda och oroväckande. Jag undrar om jag äter jag för mycket. Men jag måste ju såklart äta när jag är hungrig, så jag fortsätter på det här spåret, jag får se det som ett expriment.
Vi får se om jag får en chock när jag ställer mig på vågen på måndag, jag vill ju inte gå upp i vikt, inte bli en liten köttbulle på kuppen. MEN jag måste våga prova, inte dissa på en gång! Jag är nyfiken!

12 kommentarer:

Staffan sa...

De flesta som ställer om upplever tydligen att det går väldigt tungt med träningen i några veckor.

Själv tror jag för övrigt att LCHF är toppen om man vill gå ner i vikt då jag tror snabba kolhydrater är en stor bov i dramat kring övervikt men kombinationen LCHF och träning tror jag inte så mycket på och många verkar ense om att en tränande kropp behöver kolhydrater.

JOHN sa...

Du behöver inte oroa dig för kaloriintaget då kroppen reglerar detta helt perfekt själv. Det är just det som är grejen med LCHF, du kan äta dig mätt varje dag utan att oroa dig för att gå upp i vikt.

Omställningsbesvären är olika för olika individer. Vissa känner inte av dem alls och andra kan ha besvär i upp till fyra veckor. Kroppen måste ställas om till fettförbränning och när du väl är i ketos kommer du att märka detta. Din kropp kommer att vara full av energi. Vad du än gör så får du inte fuska och falla tillbaka på kolhydraterna. Då är du tillbaka på ruta ett igen.

Du är välkommen med dina frågor till mig eller om du känner att du behöver stöd.

PS. Håll dig borta från vispgrädde från Arlaköket. Den innehåller karragenan som är ett hemskt stabiliseringsmedel. Det är 40-procentig vispgrädde som gäller ;)

Anna L sa...

Jag körde strikt en månad och det gick otroooligt tungt med träningen i början.... Dock klarade inte jag heller av (som en ovanstående nämnde) att träna hårt och köra på LCHF, min kropp behöver lite kolhydrater för att orka med, men det är ju olika :)

JOHN sa...

En månad med LCHF är för kort för att utvärdera kosten. Vissa behöver upp till sex veckor innan de befinner sig i ketos. Om man sedan äter en pizza eller en pastamåltid så får man i många fall börja om från början...

Anonym sa...

Hej hej.

Jag körde strikt efter lchf i 4v, men fick otrolig träningsvärk efter innebandyn och inget tryck i benen vid löpning, då menar jag inte långpass utan efter så snart som 4-5 km. Slet ihop till mellan 7-10km, långpass var jag inte sugen på, nu har jag lagt till pasta, ris, potatis. Men då en mindre mängd, uppskattningsvis till 25-30%. Försöker få i mig mycket mer kött än pasta, alt ris. Sprang igår 13.5 km utan problem med ork i benen. Nu kanske ni undrar varför jag ängslas med att äta mindre kolhydrater, de positiva med lchf är att gaserna i magen helt försvann. Sen märkte jag att ryggproblemen som jag alltid vaknade med innan kosten helt försvann med kosten. Kanske låter konstigt. Frugan tyckte jag snackade men när jag åter igen införde pasta, ris, bröd i kosten kom de smygande tillbaka utan att jag tänkt på de. Jag är övertygad om att de har med kosten att göra. Min tanke med 25-30% är att hitta en gyllende medelväg här. Men de ska bli roligt att följa din väg.

/Micke

Anna L sa...

Ja, en månad är säkert för lite, men att inte kunna träna ordentligt på en hel månad är för mig alldeles för lång tid. Sen om man skulle råka få i sig lite för mycket kolhydrater vid något enstaka tillfälle, och behöva börja om... Nja. Men det är ju högst individuellt hur mycket man vill satsa på det =)

JOHN sa...

Anna L:
Du kan givetvis äta kolhydrater men du bör inte komma upp till 50g/dygn. Sedan handlar det ganska mycket om den glykemiska belastningen, dvs vad du äter ihop med kolhydraterna. Att lägga 25-30 energiprocent på kolhydrater är inget annat än en kost baserad på kolhydratsförbränning. Kroppen kommer att välja kolhydraterna och insulinet kommer att se till att fettförbränningen uteblir.

Att öka intaget av protein är helt onödigt då en människa inte behöver mer än 0,8-0,9g per kg kroppsvikt. Protein innehåller lika mycket energi som kollisar (4kcal/g) men är en långsam energikälla som även den hämmar fettförbränningen. Ligger man runt 0,8g/kg tillför man den mängd aminosyror som behövs för tillväxt, enzymer och hormoner.

En mellanväg finns med andra ord inte då LCHF endast fungerar optimalt under ketos (då kroppen bildar ketonkroppar med hjälp av levern).

Anonym sa...

Ojdå. Ska nog överväga detta John. Men efter detta, 4-6v lovar du en bättre enerigi? Som jag skrev innan. De går inte springa i början!

JOHN sa...

Jag var väldigt seg själv innan fettförbränningen kom igång på allvar. Tänk på att Björn Ferry tog OS-guld på LCHF :)

Det viktiga är att man är ärlig mot sig själv. Om man tillåter sig själv att fuska så kan man lika gärna lägga ner direkt. Ju mer kolhydrater man tar bort, desto snabbare och enklare blir det. Grönsaker ovan jord funkar givetvis och paprika bör ingå i maten varje dag då det är en bra källa till vitamin C (förmodligen den bästa som finns).

Lina sa...

Hejje Staffan, John, Anna L och Micke! :)
Vilka intressanta kommentarer man möttes av här på kvällskvisten! :):)Så kul att ni delar med er!!!...
Jag hoppas att jag inte blir så seg, som flera av er beskriver, och att jag ställer om mig snabbt.:) I fall jag blir seg så får jag helt enkelt finna mig i det och stå ut med det ett tag, springa kommer jag garnterat göra ändå! :)
....och John, tusen,tusen tack för att jag kan ställa framtida frågor och få tips från dig, det märsks att du är en riktig Lchf-expert som har koll på läget! :) Jag kan tänka mig att det kommer att dyka upp både den ena och den andra frågan här framöver! :)

Anna L: Förutom att du kände dig seg,märkte du av några positiva effekter med kosten?
Micke: intressant att du blev av med ryggontet med lchf...!

Anonym sa...

Men om man absolut inte vill gå ner i vikt och samtidigt vill träna hårt är ändå LCHF en bra diet?

Lina sa...

Anonym: Det sägs ju att lchf är viktnormaliserande men det bästa är nog att prova själv och på så vis se om kosten passar dig!