måndag 19 december 2011

1 vecka med Lchf

För er som läser bloggen mer sporadiskt, jag provar alltså just nu strikt lchf-kost i en månad...
...och nu har den första veckan gått!
Det här är såklart en träningsblogg, ingen bantarblogg och jag äter och provar kosten av ren nyfikenhet. Jag vill veta hur man/jag mår med strikt lchf. Hur träningen känns, om sötsuget försvinner osv. Om man får ökat uthållighet? Jag tycker att det är intressant att ta del och själv utvärdera kosten.
 Vad kosten har för effekter på vikten tycker jag dock är intressant. Jag vill ju inte gå upp i vikt...vilket jag under denna första vecka inte heller har gjort, snarare tvärtom...
Jag vet att många brukar gå ner en del i vätska i början, eftersom kolhydrater binder vatten, men efterssom jag redan innan ätit ganska kolhydratsnålt tror jag inte att det som jag har gått ner enbart är vätska. Jag har dessutom även känt att jeansen sitter något lösare.
12/12 56.1 kg
Idag 19/12 55.6 kg
0,5 kg ner med andra ord. Jag tycker att det känns ganska konstigt att kroppen går ner trots att jag garanterat har haft högre kalori-intag den här veckan. Jag har ju hört från kunniga att det är just så som det fungerar med lchf, men jag har ändå känt mig misstänksam. Tycker att det är rätt otroligt att allt som man någonsin hört inte stämmer. (Ni vet det där med kalori in, kalori ut.) Nu kan ju vikten såklart skifta lite från dag till dag och att stirra sig blind på vågens siffror är ju inte alltid så säkert men eftersom jag även känt skillnad med kläderna så tror jag att de där 0,5 kilona stämmer...
Jag förvånas även lite över att det är så enkelt att följa LCHF-dieten. Jag trodde till exempel att jag skulle sakna frukt och quinoa mer än vad jag faktiskt har gjort.
  Här ska jag nu lista effekter som jag uppmärksammat under denna vecka.
Negativa effekter:
*Anfådd: Jag har känt mig lite anfådd när jag gått i trappor osv men även under mina löparrundor. Omställningsbesvär?
* Ätit lite enformigt. Jag kan tycka att jag borde variera mig lite mer i det jag äter, men det kommer nog med tiden. Första veckan har jag inte tagit ut svängarna i köket direkt ;)
*Lite magont till och från
*krampkänning i benen under långpass
Positiva effekter:
* Lyster i huden? Lunchade med Sofia i veckan och hon påpekade att hon tyckte att jag hade en sån fin lyster i ansiktet och jag tycker själv att huden i ansiktet under veckan känts ganska bra. Kan det bero på lchf tro? Vi får se hur det utvecklar sig...
* Inget sötsug? Jag har inte känt mig sugen på något sött alls, inte ens när vänner ätit lussebullar brevid mig. Jag har inte ens känt att jag vill ha. Lite ovanligt för att vara mig ;)
*Mätt och stabil längre. Jag har inte känt samma behov av mellanmål som jag brukar.



Det är väl det som jag har att komma med så här långt. Jag fortsätter med kosten och får se hur det utvecklar sig fortsättningsvis.
 Känner någon igen sig i ovanstående effekter?
- Posted using BlogPress from my iPhone

10 kommentarer:

Patricia sa...

Jag tycker det vore intressant om du skulle kunna skriva ett inlägg om vad du har ätit under din första vecka med lchf. Både till frukost, lunch, middag och ev mellanmål.
Jag tycker din blogg är väldigt inspirerande och rolig att läsa!

Lina sa...

Patricia! Nästa vecka kan jag försöka lägga ut mer vad jag äter och så :) men det är inget avancerat direkt, ´grädde, feta ostar, fisk osv :)

Maria sa...

Men jag ställde mig lite undrande till "viktnedgågnen". Att variera i vikt, dvs mellan 0- 1 kg är helt normalt ( vätskan i kroppen osv ). Så i ditt fall kan man inte börja prata om en viktnedgång. Får se lite längre fram huruvida det är en viktnedgång eller ej.

Lina sa...

Maria: Näe, precis som jag skrev i inlägget kan ju vikten såklart skifta lite från dag till dag... och som du skrev, vi får se hur detta fortlöper :)

Lisa G sa...

Spännande Lina!! Jag blir lite sugen på att testa... Fem kilo bort vore fint.

Patricia sa...

Vad bra! Jag är själv lite sugen att testa lchf men det känns lite "avancerat" och "krångligt" så lite tips på "lättlagad" mat vore kanon :)

JOHN sa...

Ett varmt tips är att inhandla Anna Helléns bok "LCHF-husmanskost". Boken innehåller många goda och lättlagade recept tillsammans med en del mellistips.

Omställningsbesvären kan som sagt hålla i sig i upp till sex veckor. När kroppen är i ketos så lovar jag att du kommer att märka detta (man vill inte sluta springa).

När det kommer till dina krampkänningar är det med all säkerhet en obalans mellan mineralerna. Framförallt natrium, kalium och magnesium. Att vi har brist på natrium är väldigt ovanligt men om man exempelvis har för mycket kalium kan detta hämma upptaget av magnesium i tarmen vilket gör det hela värre. När kroppen släpper mycket vätska genom njurarna (omställning) är det lätt att vissa mineraler följer med. Prova till att börja med att köpa en påse pumpakärnor (inte rostade) och ät under dagen. Efter ett par dygn borde du känna skillnad. Ett bra test är att spänna lårmuskeln precis när du vaknar på morgonen.

Oroa dig inte för kcal-intaget. Du behöver inte räkna. Kroppen har fungerande funktioner i kroppen som styr hunger och mättnad (detta fungerar dock inte med insulin i kroppen. Just därför är det lätt att gå upp i vikt när man äter en kost rik på kolhydrater.

Lina sa...

Lisa: Ja jag tänkte att om jag ville testa så är det ju perfekt just nu. Inte precis när loppen börjar dyka upp osv. :) då hinner jag utvärdera och se om kosten är något för mig :)

Lina sa...

Patricia: Ja, jag tycker inte att det känns så krångligt, gäller bara att vara steget före och ha rätt grejer hemma :)

Lina sa...

John: Tusen tack John för dina kloka råd, jag tar till mig allt och jag uppskattar det enormt mycket! :)