tisdag 5 oktober 2010

Hur ska man lägga upp ett milslopp?

...Det är den stora frågan inför hässelbyloppet på Söndag!
Så här ska jag göra!
För vissa så fungerar det bäst att hålla igen i början, för andra så fungerar det bäst att redan från start dra på. Jag vet inte riktigt vad som är lämpligast för mig men jag tror att jag fungerar bäst genom att dra på. Att få känna mig positiv redan efter kilometer 1, mentalt sätt så taggar det mig mer än att veta "jag ska öka sen eller rentav jag måste öka sen". Jag tycker att det känns bättre att halvvägs kunna tänka "jag har god margonal, allt extra som jag ger nu är bara plus"
Jag ska dock inte gå ut för hårt, lite ska jag hålla igen. Jag funderar på om jag ska se till att min garmin i allafall inte visar snabbare än 4:10 under de första kilometrarna.
Här är mina tider från Kistaloppet
1 km 04:03
2 km 04:06
3 km 04:11
4 km04:32
5 km: 04:25 (halva loppet 21:18)
6 km: 04:43
7 km: 04:25
8 km: 04:43
9 km: 04:22
10 km:04:19
Kilometer 1,2 sprang jag kanske för snabbt? Det hade kanske varit bättre om jag legat runt 04:10.
Kilometer 6,7,8 tycker jag brukar vara värst! Det är då som jag brukar börja bli trött. Om jag känner mig beredd på dessa trötthetstecken så kanske det känns lättare att bemästra de?
Jag får tänka att signalerna om trötthet kommer för att kroppen vill "hushålla" med krafterna trots att jag egentligen har massa energi kvar. Här gäller det att ignorera tröttheten och mota bort alla negativa tankar, det är ju egentligen inte så långt kvar! Den sista kilometern så brukar det kännas lättare igen, man vet att det inte är så långt kvar :)
1082 är föressten mitt nummer...vart kommer det numret att hamna i startlistan tro?

4 kommentarer:

Ann sa...

Usch det är verkligen skitsvårt det där!! Jag har ingen aning. För min det var det bara tur på Tjejmilen att garmin laddat ur, annars hade jag förmodligen saktat ner när jag sett vilken hastighet jag höll. Hade nog inte trott att jag skulle orka så hela vägen...Ibland är det bra att kuta utan klocka med andra ord!!
Kör hårt nu på söndag! Jag önskar jag kunde vara med oxå, men ska man springa hässelby vill man liksom kunna köra fullt ut, och jag har några jobbnätter som kommer ta ner formen en aning innan, tyvärr....
Kör hårt!!

Sara Jansson sa...

Jag gissar på strax före nummer 1066! :)

Lina sa...

Ann: Tack! Synd att du inte kan springa loppet! Har du några andralopp på G?

Lina sa...

Sara: jasså vilken tid siktar du på:)