tisdag 26 juni 2012

Pulsen i höjden

Som jag skrev i det tidigare inlägget så hör man ibland att "du blir bra på det du tränar"....Och visst finns det en sanning i det MEN samtidigt så är det samma kropp som ska utföra arbetet vare sig det är ett spinningpass eller löpning som den utsätts för.
Bara för att jag tränar spinning så innebär det inte att jag "enbart blir bra på spinning". 
Det är samma hjärta som arbetar och under påfrestning, vare sig det gäller spinning eller löpning så ökar pulsen och man behöver mer syre. Det är då konditionen kommer in i bilden då  kondition handlar om förmågan att tillgodogöra sig syre. Ju starkare hjärtat blir, desto bättre blir syreupptagningsförmågan vilket alltså innefattar bättre kondition. :-) Enkelt va?! :) 

Många löpare drar sig för alternativträning som cykling och spinning. Ett argument som jag själv har hört i sammanhanget är "att det är andra muskler och därför kan verka hämmande för löpningen" 
I fall det var så, att det var så förbaskat dåligt för löpningen, hur kan vi då ha så många snabba triathleter på löpartävlingar och under löpningsdelen på tritathlontävlingar?
Argumentet håller alltså inte.
Jag har återkommande hört om  löpare som med träning som cykling underhållit kondition och styrkan i musklerna väldigt bra då de av någon anledning, som till exempel skadebekymmer, har tagit ett uppehåll från just löpningen och därefter, ändå, har kommit tillbaka starkare än på länge.
Så var inte "rädda" löpare där ute, våga köra cykling. 
Framöver så har i alla fall jag bestämt mig för att regelbundet ha spinning som ett komplement till löpningen. Det gör att jag kan träna "mer" än vad jag kan göra med enbart löpningen och jag tycker även att det är riktigt kul med spinning. Jag är samtidigt ganska säker på att det kommer att ge utdelning, även på löpningen! ;-)! Hoppas att ni haft en fin kväll!

4 kommentarer:

Petra sa...

Vilket bra inlägg Lina. Jag är just nu skadad och kan inte löpträna alls vilket gett en otrolig mental oro i kroppen. Jag kämpar på med spinning och styrka. Känner nu att det börjar vända, kroppen svarar bra och jag har fått tillbaka energin och styrka efter allt negativt som en skada innebär. Nu gav du mig hopp och stärkte min tro att jag inte ska ha tappat alltför mycket flås.
Tack för en sund, trevlig och inspirerande blogg.
En kram till dig!

Lina sa...

Hej Petra! Tack så mycket! Jag förstår precis vad du menar med oros-känslan över att inte kunna springa. Jag har själv känt av den. Om man nu alternativtränar så är det rätt tråkigt att man efter träningen inte riktigt kan känna sig 100% nöjd pga. det inte var löpning. Fastän man tagit i och fått till ett riktigt bra spinningpass och med all rätt borde vara toknöjd med sig själv och sin insats! Som jag skrev så är det ju samma hjärta som arbetar. Mitt hjärta arbetar dessutom ofta jäkligt hårt under ett spinningpass till skillnad från ett återhämtnings/distanspass löpning då jag inte brukar vara det minsta anfådd! Så detta ger resultat, jag är säker på det! Vi struntar i den onödiga oron och är stolta över oss själva som faktiskt har förmågan att göra det bästa av situationen och inte bara ger upp och inte gör någonting!! Stort stort lycka till!!!

Petra sa...

Tusen Tack - som sagt, vad du är sund! Det var kloka ord.
Måste passa på att ge dig ett lästips nu när du jobbar och inte pluggar. Då kanske du har ork för en vanlig bok. Boken heter "Vad jag pratar om när jag pratar om löpning" av Haruki Murakami. Finns på adlibris tex.
Trevlig sommar!

Dessi sa...

Jag läste någonstans att löpare alltid kan bli bra cyklister men att det är svårare tvärtom. Vet inte om det ligger någonting i det, men intressant är det iaf! Bra konditionsträning är det ju båda två och det är good enough för mig :)