fredag 10 juni 2011

Intervalla i livet

Jag ska snart ut i solen och möta upp min härliga vän Jessica för att steka mig efter en intensiv fixar&donaförmiddag:)
Jag satt nyss och funderade på att det finns många likheter mellan löpning och andra utmaningar i livet.
Jag tänker på utveckling, dvs hur man utvecklas som människa.

För att utvecklas inom löpning, för att bli snabbare exempelvis, så har man många gånger läst och hört att det kräver att man tränar hårt ibland. Kör man alltid samma gamla runda i samma tempo så vänjer sig kroppen vid det den utsätts för och utvecklingen klingar efter en tid av, man slutar att utvecklas.
 Lösningen på detta är att man måste utsätta sig för löpning i högt tempo, det kan vara genom exempelvis intervaller. På detta vis utmanar man kroppen och den blir starkare. Detta innebär inte att man ska byta ut alla veckan pass till hårda pass.

 Fortfarande så behöver man de lugnare passen för att kunna återhämta sig och samla krafter till nästa kraftansträngning. Det som jag funderar på är att precis samma sak gäller livet i övrigt. För att utvecklas som människor så måste vi ibland utsätta oss för det som känns svårt, skrämmande eller tufft.
 Lever vi bara kvar i det som känns tryggt,lugnt och säkert så når vi inte vår fulla potential. Samtidigt så behöver vi fortfarande det trygga och lugna att luta oss tillbaka på, precis som vi behöver de lugnare passen. Så för att utvecklas så måste vi alltså våga ta oss ur vår trygghets-zon ibland, våga hoppa.

Ni har säkert minnen i livet då ni utsatt er för saker som kännts svåra eller läskiga men som ni ändå genomfört.
Efteråt så har ni tänkt
"det var väl inte så farligt" 
"jag klarade det bättre än jag trott"...
...och det finns en tillfredställelse i det! Hur glad och nöjd blir man inte över sig själv när man klarat av något som kännts svårt? Det är bra för självkänslan att våga ibland och inte bara snegla avundsjukt på andra som vågar! Man går starkare ur det tuffa och man är en erfarenhet rikare. Så våga utmana er själva lite oftare, man kan mer än man tror, det vill säga intervalla mera både på löpbanan och i livet! :)

3 kommentarer:

Anna Helena - Bra blir det alltid sa...

Bra!
Det är ju så det är. Och visst känner man sig riktigt nöjd, när man genomfört ett tufft pass där man testat gränserna. Det är då man känner att man lever.

Sara J sa...

Så sant! Man bör utmana sig med något nytt varje dag, på alla plan! Jag tackar sällan nej till en utmaning, men jag märker att jag blir mer och mer försiktig med åren.. Utmaningen är nog att fortsätta utmana sig själv trots att man blir bekvämare och bekvämare med åren:)

Lina sa...

Anna-Helena... ja verkligen, det är superhärligt!!!
Sara:Ja, ibland så säger man säkert nej av gammal vana :)