torsdag 7 mars 2013

Det här med vanor

Har ni tänkt på att vi ibland kommer med påståenden om oss själva som: "jag är ingen morgonmänniska","jag kan inte träna på tom mage". eller "jag har ingen karaktär när det gäller studier" osv.?
 Det kan handla om vad som helst egentligen; man begränsar sig för att man har en bild av att man är eller fungerar på ett visst sätt. Alla ens vanor behöver man dock inte se som något beständigt eller oföränderligt.

Det viktiga är ju faktiskt; "hur vill jag vara?".
Är det någon vana som man vill ha så kan man ju faktiskt ganska ofta ändra på det som "är".
Jag tänker att man först måste fundera på om och vad man vill.  Ibland kanske vi använder våra vanor lite som förklaringar till varför som vi gör på ett visst sätt fastän man kanske egentligen inte har viljan att göra på något annat sätt heller. Är ni med på hur jag menar?
 T.ex  "Jag kan inte springa på morgonen", kanske är det så att man samtidigt inte heller riktigt vill? Kanske vill man dra sig på morgonen och det är ju inget fel med det.
Om man är osäker på vad man vill kan man stapla upp vilka fördelar och nackdelar vanan har. De flesta vanor har ju faktiskt både fördelar och nackdelar, även om de inte alltid är så uppenbara.  Genom att väga fördelarna mot nackdelarna så tycker jag att det ofta blir lättare att fatta det beslut som känns rätt samtidigt som att ett klart och tydligt beslut i sin tur gör det lättare att skapa den motivation som krävs för att förändra en vana. :-)
En vana som jag gillar och som jag inte alltid har haft är min morgonlöpning, som jag fått till riktigt bra på senaste tiden.  På plussidan ligger 
En bra start på dagen
Jag hinner göra annat på kvällen, dvs konkurrerar inte med andra aktiviteter.
Det ger mig en härlig känsla resten av dagen. 
Har ni någon vana som ni vill befästa?2 kommentarer:

Saras Träningsblogg sa...

Ja precis så tänkte jag innan. Jag kan inte springa direkt på morgnen. men sen när jag började med det upptäckte jag att det är ju hur gött som helst ;)

Lina sa...

Håller med! Det tar emot när man vaknar men när man väl gör det så är det en toppenstart!