måndag 17 januari 2011

Inflammationer och kost

Det här är något som jag funderar massor på. Kan det vara så enkelt (eller svårt) att kost och vissa skador hänger ihop?

Jag tänker på mina benhinnor. Förra våren så var jag hos en naprapat som pratade om det som en självklarhet. Han kunde inte säga vad det var som jag skulle äta och inte, bara att mage och många skador helt enkelt hänger ihop. Visst förstår jag vikten att för hälsan äta en bra sammansatt kost. Men att det eventuellt skulle vara orsaken till en idrottsrelaterad och vanlig skada som benhinnebesvär?! Det hade jag inte tänkt på tidigare. Väldigt intressant i så fall tycker jag! Jag kan erkänna att jag var lite skeptisk. Skulle mina återkommande skador bero på kosten? Jag som förhållandevis åt en ganska bra kost, ansåg jag. Jag har dock inte kunnat slå detta ifrån mig och jag har funderat på det massor! Jag har rannsakat mig själv. Jag undrar om det är vad jag äter eller om det är vad jag inte äter som är betydelsefullt i sammanhanget?


När jag fick ont i våras så åt jag VÄLDIGT mycket frukt. Ofta fruktsallad och omelett till frukost.

Jag hade väldigt ont stundtals. Jag haltade till och med ibland när jag gick och vänner frågade vad som hade hänt. Frukt i all ära men blev det kanske för mycket frukt och fruktos? Eller åt jag för lite av annat som jag behöver? I samma veva så så hade hemköp ett reklamerbjudande på lax och jag köpte hem massor. Det var snart sommar och jag som student höll en rätt strikt budget inför sommarens resor och tyckte att det var en god ide´att hamstra. Så det blev rätt mycket laxätande ett par veckor och benhinnorna blev helt plötsligt bra. Jag gick även hos en sjukgymnast men fortare än väntat så försvann det onda, helt oförklarligt!

Det var ofrånkomligt att i det här läget inte fundera på eventuella paralleller till kosten. Jag började att äta fisk flera dagar i veckan. Framförallt makrill och lax och skadorna höll sig borta.


Nu över jul så raserades min kost och jag åt en hel del godis och snabba kolhydrater. Detta resulterade i ett fortsatt sötsug och jag fortsatte att äta ganska onyttigt även i jordanien.

Som ni vet så fick jag ont i ljumsken innan jag åkte men det som gjorde mig väldigt förvånad var att jag i Jordanien började få benhinnekänningar!? Nu sprang jag i och för sig på löpband i Jordanien vilket jag inte är så van vid. Men mina funderingar går ändå till kosten och jag frågar mig hur det kommer sig att skadorna kommer just nu?? Finns det ett samband eller är det bara slumpen?!
Jag har läst att Omega-3 hämmar inflammationer men jag vet många som nästan aldrig äter fisk och annat som innhåller omega-3 och som ändå är skadefria. Kan det vara så att vissa människor helt enkelt har ett större behov av detta än andra för att undvika skador? Att min kropp helt enkelt kräver det. Vad beror det på i såfall? Har ni fina läsare egna erfarenheter av detta?

5 kommentarer:

Claes sa...

Jag tror absolut att det kan ha ett samband! Om du inte gjort det, läs Coltings nya Den Nakna Hälsan. Mycket tänkvärt i den. Istället för doping av Frank Nilsson är en mer extrem bok, men också lite att fundera över.

Vad man stoppar i sig är garvt underskattat av 99% av befolkningen!

:)

Claes sa...

Erhm.. gRAvt menar jag då ;)

Anonym sa...

Det är nog inte omöjligt att det kan finnas samband mellan kost och inflammationer. Det finns kanske inga hårda vetenskapliga bevis än så länge, men om du googlar på "inflammation free diet" finns det mer info. Och just fiskfett verkar vara inflammationshämmande, medan spannmål och socker nog kan verka i motsatt riktning...

Sarah Wahlin sa...

Har haft funderingar i samma banor. Haft både stressfrakturer och benhinneproblem och nu när jag oxå tänker tillbaka åt jag inte alls så mycket fett som jag gör nu ofta i form av lax, linfrön, makrill och nötter. Har inte alls samma problem längre så tror absolut att det vi stoppar i oss kan ha ett samband med skador o sjukdom! Trevlig blogg förresten:)

Lina sa...

Tack för era mkt intressanta kommentarer!!!Detta är ju jätteintressant!