fredag 28 december 2012

Framgångsskola, del 1. Skilj på mål och genomförande.

God morgon!
Jag tänkte börja denna fredag med lite "Framgångskola" :)
Det närmar sig nyår och i samband med det passar många människor på att sätta upp träningsmål som ska uppfyllas och nås under det kommande året. Det kan vara allt från att börja träna till att kuta ett marathon jättesnabbt.
Oavsett vad ditt mål är... så krävs det kanske mer än bara ett mål...
...nämligen en plan. 
Det vill säga; hur du ska göra för att nå dina mål.
I min blogg har jag varit inne på detta många gånger tidigare. Jag tycker dock att det är tillräckligt viktigt för att upprepas. Om och om igen.
Jag har märkt att många som sätter upp mål ofta saknar en genomtänkt strategi och plan.
Det är synd eftersom det ofta finns stora vinster med att utforma en plan för hur man ska gå tillväga för att uppnå sina träningsmål. Det är även lättare att bibehålla motivationen om man har en plan klart för sig. Om man tidigt börjar fokusera på detta är det samtidigt även lättare att formulera  mål som passar ens förutsättningar.
Visst kan ett högt mål vara utmanande, roligt och motiverande. Är det dock för högt i förhållande till vad man är beredd att göra för att nå det, kan det vara svårt att bli 100 % motiverad. Ett mål bör absolut inte heller vara utformat utifrån vad andra säger/tycker eller baserat på vad andras målsättningar är. Det är DU som bestämmer vad ditt mål är!
Man kan med fördel även skriva ner specifikt hur man ska till väga för att nå målet.
Om målet är långt fram så tänk gärna ett steg i taget när du väl börjar "jobba mot ditt mål",  inte bara på hur många steg du måste ta för att nå ända fram. Detta kan ske genom att utforma delmål på vägen. Allt detta som jag har skrivit om ovan tror jag definitivt kan vara en av "hemligheterna" för att nå framgång...  vad tänker ni?
Är vi klara här? 
Nej egentligen inte...
De mål som du har satt upp bör naturligtvis senare även följas upp och utvärderas. :) Framsteg och hinder bör analyseras under "resans gång" för att man ska kunna utvecklas och "lära" sig mer om sig själv och sin kropp. Jag skulle faktiskt kunna diskutera målsättning och sånt här i timmar! :)
Nu, idag, tänkte jag att det kunde vara lägligt att närma sig detta...dels för att det snart är nyår och dels för att jag själv tänker på min plan framöver...

4 kommentarer:

Madelene, inspowear UF sa...

Hejsan! Ser att du är intresserad av träning! Vi är fyra tjejer som driver ett UF-företag, Inspowear, där vi säljer träningskläder med motiverande tryck på. Kika gärna in på våra hemsida för att läsa mer och eventuellt klicka hem en produkt som tar din motivation och träning till nya höjder ! 
http://www.inspowear.se

Vegout sa...

Absolut intressant, Lina! Jag skulle dock gärna se lite mer konkreta exempel på mål och tillhörande planer.

Kanske kommer i del 2? :)

Lina sa...

Madeleine: tack för tipset, ska spana in sidan! :)

Lina sa...

Vegout: Tack okej, du menar mina planer och mål?