fredag 23 oktober 2009

Att bli snabb(are) ;)


Lisa Blomme´och Malin Ewerlöf har startat en löpargrupp tillsammans för de som vill springa milen på under 40 minuter. I en intervju på marathon.se så tilltalade just dessa frågor och svar mig lite extra.
Kan ”alla” klara det med rätt träningsupplägg?
– Många skulle nog förvåna sig själva om de verkligen gick in för att klara milen under 40 min. Men det skulle kräva oändliga livsstilsförändringar för många, och då kanske det inte är värt det. Men visst, frågar du oss så tror vi att nästan alla kan klara av det, sen kanske det skulle ta enormt lång tid för vissa men det borde inte vara omöjligt!

Visst är risken stor att du går ut för hårt för att klara strax under fyra minuter per kilometer och får betala dyrt på slutet? – Visst kan det vara så, men tänk va hemskt att aldrig ha testat! Att våga ta helt slut på sig själv är en fantastisk erfarenhet, men det kräver mod att göra det. Resultatet kanske inte blir så bra första gången, men därefter tror jag att det kan gå bättre eftersom man tänjt på gränserna för vad man själv trodde var möjligt. Vikten av intervallpass och hur du ska träna intervaller? – Om du ska utvecklas som löpare i längden är intervallträning nödvändigt. Kroppen vänjer sig vid en viss fart och stagnerar om man inte ”chockar” den ibland med intervallträning. Dessutom om du ska springa under 40 min på milen så krävs det att du är god för att springa kilometern neråt 3.30. Då krävs det intervallträning för att få upp den farten i kroppen. Intervallträning kan varieras i all oändlighet. Själv kör jag allt från 300 m intervaller upp till flera kilometer långa intervaller. Det är variationen som utvecklar dig samt gör det roligare att träna.

Inga kommentarer: