måndag 14 december 2009

Övning ger färdighet!

Idag så har jag vilat från träningen. Jag tog en välförtjänt sovmorgon i morse, vilket var riktigt skönt.

Min förhoppning är att träna fem gånger denna vecka, helst löpning, men det beror på vad kroppen säger. Känner jag mig sliten så kommer jag att byta ut passet mot spinning, men jag tror och hoppas att jag börjar bli "mogen" för en liten ökning mängdmässigt nu.
Hösten har fungerat som en uppbyggnadsperiod för mig, efter att ha haft ständigt återkommande benhinnebesvär hela våren. (En idrottsläkare sa dock att det var något som hette kompartment syndrom, men jag tror inte det stämmer efterssom hösten fungerat så bra)

Mitt mål är att nu och hädanefter hela tiden vara lyhörd på min kropps signaler och att träna smart. Mitt problem har inte varit svackor i form av bristande motivation eller liknande, snarare tvärtom, jag har lätt för att bli övermotiverad vilket inte alltid är en fördel.

Med facit i hand så kan jag se några tidigare misstag/träningstabbar, som jag gärna delar med mig av:

* För det första så tränade jag väldigt ostrukturerat. Vissa veckor blev det två andra veckor fem dagar. Det är inte bra. Det är bättre att hitta en balans som man trivs med och som man i stort sett kan hålla vecka efter vecka.

* Jag sprang i bland trots riktig smärta. Jag blev så sur när skadan "jävlades" med mig att jag plågandes gav mig ut ändå...inte att rekomendera! Alternativträning såsom spinning eller simmning fungerade bättre. Totalvila funkade inte alls!

* Jag "tränade igen" missade träningspass. Men det är bättre att tänka såhär; har du haft en dålig vecka...Glöm den! Starta försiktigt och blicka frammåt, inte bakåt!

*Jag tänkte inte riktigt på upplägget, då menar jag följden av passen. Jag kunde köra tuffa intervaller på lördagen och en tremilare på söndagen vilket bara resulterade i slitna muskler.

*Jag varierade inte underlaget, det blev nästan bara astfalt jämt. Variation varar längst! Gärna terräng ibland, mjukt för ben och fötter.

*Efter sjukdom/förkylning så kunde mitt första pass direkt bli ett långpass. Det är bättre och snällare mot kroppen att börja lugnt!

Med dessa erfarenheter i bagaget så hoppas jag att året 2010 blir skadefritt, så att jag får chansen att förbättra mig och nå mina mål!

5 kommentarer:

Karin sa...

Hej Lina
Ja dessa benhinnor är inte att leka med. Jag har börjat känna av mina igen. Har fått mycket akupunktur vilket har hjälpt under behandlingsperioderna. Hörde att det var ngt repotage i senaste runners om kyla/värme, så det provar jag just nu. Har ngt med att stoppa cellbildningen efter löppasset. Jag hoppas att dina besvär drar sig tillbaka, man blir så begränsad i sin träning när benhinnorna sätter igång och strular. Fick oxå tips av min sjukgymnast att på en smärtskala till 10 så är det ok att löpträna om smärtan inte överstiger 4-5. Jag brukar kunna hitta ett bra tempo på 2. Lycka till.
//Karin

Anonym sa...

Oj vad jag känner igen mig när jag läser om dina misstag! Har under många år gång på gång dragit på mig skador pga för snabbt ökad träningsdos. Inte förräns i år har jag lyckats undvika skador som stör träningen. Peppar peppar... Nyckeln för mig har varit att inte skena iväg utan max höja mängden per vecka med 10%. Dessutom ställer jag numera in träningspass om jag känner mig sliten, någon som aldrig hänt tidigare.
Kul att läsa dina kloka reflektioner, du får hitta på nåt smart sätt att med jämna mellanrum påminna dig om misstagen du inte vill återupprepa.

Lina sa...

Karin: Ja det är verkligen surt med benhinnebesvär... Det är otroligt knäckande när man känner sig super motiverad och laddad så kan /går det inte att träna!!! Tack för dina tips!! Hur fungerade akupunktur, hur ofta var du tvungen att göra det för att få effekt? //Lina

Lina sa...

Hempa: Ja visst är det lätt hänt att "överträna", En ökning på 10% per vecka låter klokt. Det är väldigt viktigt att reflektera över hur man ska undvika skador! Att inte kunna springa på en månad förlorar man en hel del på! Mer än vad man gör genom att ställa in/byta ut ett pass då och då! //Lina

Karin sa...

Hej Lina,
Jag fick akupunktur 1ggr/veckan i 6 veckor och det gick max 6 dagar mellan varje tillfälle. Fick ett gummiband oxå som jag skulle trä över foten och köra vissa övningar med. Ska kolla upp det lite mer innan jag skriver mer om det så jag hör av mig:)
ha det gott